יזם? תקרא. כדאי.
היום סיימתי לקרוא את הספר של סטף ורטהימר , איש ליד מכונה- סיפור חיים, רעיונות ומעשים. (מאז שהקמתי את אשכולות, יש לי מנהג קבוע (וזמן) לסיים ספר אחד בשבוע). ספר מדהים, איש מדהים, מומלץ בחום.
בספר מצוטט דן וילנסקי, " ההגדרה המילונית של יזמות היא: העזה להתחיל בדבר חדש. "האם כל אחד יכול להיות יזם? התשובה שלי היא-כן. לעומת מספר רב מאוד של אנשים, המאמינים שהיזם נולד כך, אני טוען שבכל אדם ואדם חבוי ניצוץ יזמי, שצריך פשוט להעיר אותו….."
דן וילנסקי, על כרטיס הביקור שלו כתוב יזם. דן הוא בוגר הטכניון, שימש כמרצה ב- Carnegie Mellon University , עזב את האקדמיה אך לא את ההוראה, הקים מן היסוד חברות רבות, ושימש כיו"ר מועצת המנהלים של Applied Materials , כיו"ר קרן בירד ובעיקר היווה סוג של מנטור עבורי.
למידע נוסף על דן: http://www.youtube.com/watch?v=SzP1WFluAGU- כדאי לצפות, הרבה תוכן.
במסגרת השיחות שלי ושל דן (והיו מספר רב של שיחות כאלו, דן משמש גם כיו"ר מועצת המנהלים של קרן חינוך ארה"ב-ישראל, המקום שבו נתנו לי ליזום, לגדול ולפרוח), דיברנו לא אחת על פרויקטים שרציתי ליזום ויזמתי, דן תמיד היה שם, עם יותר מאוזן קשבת, עם עצות פרקטיות ותוכניות פעולה. ולמה רציתי לספר לכם על דן? כי תמיד – תמיד מאחורי שם גדול כמו סטף ורטהימר, דן וילנסקי, וורן באפט, גיל שוויד, שי אגסי, אלי הורוביץ עומד אדם שמאמין ביזמות, שמאמין ביזמים, מזהה בהם את אותו ניצוץ ראשוני שהיה גם בהם בתחילת הדרך (תקראו את הספרים, תקשיבו להרצאה ביוטיוב), שגורם להם לרצות להצליח, להתקדם, לשנות ולהשפיע- כל אחד בתחומו הוא.
יזמות היא תודעה, State of Mind, יזם הוא לא בהכרח זה אשר מקים עסק, יזם הוא גם זה שמוביל שינויים בתוך החברה שבה הוא עובד, זה אשר רואה ליקויים ורוצה מיד לשפר אותם, זה שחושב על רעיונות חדשים לשיפור כל הזמן, זה שניגש לבוס ואומר לו: תשמע, חשבתי על משהו, זה שבסופו של התהליך יעשה גם משהו משלו. ב-Columbia Business School מגדירים זאת בצורה יפה:
Entrepreneurship is more than the process of starting a business. It is about identifying, valuing, and capturing opportunities. An entrepreneurial mindset is crucial for all organizations — small or large, new or old, for-profit or not-for-profit.
ישראל מדורגת בעולם במקום השני בכמות חברות הסטארפ-אפ באופן אבסולוטי ובכמות חברות הסטארפ-אפ לנפש ישראל במקום ראשון בהפרש ניכר. לגבי יזמות בישראל מומלץ מאוד לקרוא את הספר:
"Start-up Nation, The story of Israel's Economy Miracle", Dan Sentor and Saul Singer
יזם זקוק גם לידע, להכשרה, לקשרים, אפילו להון. בשל כך קמו מסלולי יזמות רבים בבתי הספר למנהל עסקים. בתחילת התואר הראשון שלי, גם חקרתי את הקשר שבין יזמות לבין סטודנטים שפונים ללימודי MBA בארה"ב. לקבלת המחקר, שילחו לי מייל : galit@eshkolot.org.il
היום אני אספר לכם על בית הספר המוביל בארה"ב ליזמות, Babson College . במשך 18 שנה בבסון מדורג במקום ראשון כבית ספר מוביל ליזמות ע"י US News & World Report, מקום 2 בעולם בתחום היזמות עפ"י ה-Wall Street Journal, מקום 3 בעולם בתחום היזמות עפ"י ה-Financial Times, מקום 4 בארה"ב בתחום כישורי השיווק עפ"י Business Week, , מקום 5 בארה"ב בדירוג בתי-ספר בחוף המערבי עפ"י ה-Wall Street Journal, שנת 2005 ובמקום 30 בדירוג בתי הספר הכללים. בבסון הוא בית הספר ליזמות הכי פחות מוכר בישראל ויחסית מספר הסטודנטים הישראליים שלומד בו הוא קטן. כל הסטודנטים שלי שאי-פעם התקבלו לבבסון היו יזמיים, בעלי חברות משלהם או עבדו בחברות משפחתיות ושינו דברים רבים במסגרת הפעילות העסקית שלהם. לדוגמא:
דויד קליין
אילן וגנשטיין
גיל אלוש
דרור אנגל
השנה (2011), התקבלו לבבסון 6 מועמדים ישראלים, הרבה תודות לפעילות המאומצת של סטודנטים ישראליים. בית הספר החל להבין שישראל היא מקום טבעי ליזמיים והוא מגביר את פעילות הגיוס שלו בישראל. עם פתיחת מסלול היזמות של אשכולות- לקראת הגשת המועמדויות בסבב ב', אחד מבתי הספר שאליהם נפנה סטודנטים יהיה בבסון.
ביקשתי מסטודנט שלי בשם דרור אנגל, לכתוב לכם על בית הספר, במייל הקרוב אשלח לכם את הקובץ שלו.
תיקראו. תיהנו, ותגיבו.