יקיריי,
במהלך השבועות הקרובים אוציא לכם מיילים הקשורים במעבר לארה"ב ולאירופה, דברים שאתם צריכים לדעת. המידע נכון כמובן להיום ודברים יכולים להשתנות, מומלץ להתעדכן באתר של השגרירות לקראת מאי).
ויזות ארה"ב:
ע"פ חוקי ממשלת ארה"ב ישנם שני סוגים של ויזות אשר יכולות להינתן לסטודנטים אשר התקבלו ללימודים.
הראשונה, ויזת סטודנט F-1 והשנייה J-1 ויזה (Student exchange visa).
התהליך הטכני להוצאת הוויזה:
הוצאת ויזה מתאפשרת רק לאחר שאישרתם לאוניברסיטה את ההגעה שלכם והפקדתם את התשלום. בכול אוניברסיטה ישנו משרד מיוחד שמטפל בנושאים של הוצאת אישורים לויזות (משרדים ומערכות ממחושבות שהוקמו במידה רבה לאחר ה-11 בספטמבר). משרדים אלו מנפיקים לכם את האישורים. במקרה של ויזת F-1 מוצא אישור הנקרא I-20. ועבור ויזה של J-1 מוצא אישור הנקרא DS-2019.
אישור זה מפרט עבור מחלקת ויזות בישראל את זמן הלימודים שלכם, עלות הלימודים שם האוניברסיטה ופרטים נוספים לזיהוי עבור מחלקת ויזות. רק כאשר מתקבלים אישורים אלו, ניתן להוציא את הוויזה.
הפנייה להוצאת הוויזה נעשית און-ליין דרך האתר של השגרירות האמריקאית. שם אתם ממלאים שלושה טפסים (ארוכים ומפורטים כמיטב המסורת האמריקאית). שימו לב, צריך גם תמונה, באתר של השגרירות יש הוראות מדויקות לתמונה (רקע לבן, ללא משקפי שמש, גודל מיוחד). לאחר שמילאתם את הטפסים, אתם נכנסים למערכת של קביעת ראיונות לקבלת ויזה (החל מ-11 בספטמבר, כולם נקראים לראיונות). אל הראיון בשגרירות מגיעים עם כול הטפסים שמילאתם, תמונה, אגרת ויזה (נכון לעכשיו 120$, אותה משלמים לא און-ליין אלא במשרדי הדואר), אישור תשלום עבור קביעת הראיון (בערך $11), תשלום עבור שירותי Sevis (המערכת האלקטרונית שעודכנה לאחר ה-11 בספטמבר), אישור קבלה לאוניברסיטה, ה- I-20 , הוכחות כספיות על יכולת לשלם עבור התואר (אישור מהבנק או אישור על קבלת הלוואה מבית הספר), דרכון בתוקף.
הראיון הוא קצר ונועד בעיקר לזיהוי ולשכנוע שאתם מתכוונים לחזור לישראל בעתיד.
סטטיסטית, כ-95% מהפונים לוויזה של סטודנט מקבלים אותה.
מה החוקים של ויזת סטודנט I-20?
1. אישור לימודים למשך כול תקופת התואר- Full time
2. הגעה לארה"ב חודש לפני תחילת הלימודים –אי אפשר לפני.לכול המתכננים טיולים שימו לב.
3. בזמן השנה הראשונה- ניתן לעבוד 20 שעות בשבוע בתוך הקמפוס- אפשרי רק לא מעשי.
4. בחופשת הקיץ כדי לאפשר לכם לעשות את ההתמחות, מותר ע"פ החוקים לעבוד 40 שעות בשבוע
5. בשנה השנייה מותר לעבוד 20 שעות מחוץ לקמפוס- אפשרי רק לא מעשי
ובסיום הלימודים מותר להישאר שנה אחת מלאה כדי לעבוד בתחום הספציפי שאותו למדתם, בתנאי שמצאתם עבודה בצמוד לסיום התואר (לזה ידאג בית הספר באמצעות ירידי העבודה וגם אנחנו באמצעות קורס ההכנה).
לאחר סיום השנה הזו, מקום העבודה שלכם בהנחה שתרצו להמשיך, דואג עבורכם להוצאת טפסים עבור ויזה של עבודה. (הוצאת ויזה אפשרית רק לאחר קבלת המסמכים ומישראל, כך שתוכלו לבקר שוב בארץ…)
החוקים של ויזת J-1 די דומים, רק שבמקום 12 חודשים של עבודה מסיום התואר, מאפשרים 18 חודש.
עבור הסטודנט עצמו, אין חשיבות לסוג הוויזה, לבני זוג, סוג הוויזה הוא קריטי. בני זוג, מוגדרים כנשואים רשמית בלבד, השגרירות האמריקאית מתייחסת לזוגות שהתחתנו דרך הרבנות או בנישואי קפריסין (השגרירות חייבת לכבד את חוקי המדינה המקומיים). זוגות שייצאו דרך ויזת F, בת הזוג לא תוכל לעבוד. בעוד שבת הזו של זוגות שיצאו על ויזת J בת הזוג תוכל לבקש אישור לעבודה.
כדי לקבל ויזת J, אחד מהמקרים צריך להתקיים:
1. חילופי מרצים או פרופסורים (אולי בעתיד?)
2. קבלת מלגה של יותר מ-50% דרך האוניברסיטה.
3. הוצאת אישור כספי ממקום עבודה, חברה, מפעל של משפחה חברים שמוכן להוציא מכתב שהוא מוכן לממן לכם את הלימודים . צריך רק את המכתב, לא יותר. וכמה מהסטודנטים שלי עשו זאת. שוב זה עקרוני וחשוב רק עבור בנות הזוג.
כתבו אלי עם שאלות,
בקרוב יצא מייל כזה גם לאירופה.
שבוע טוב,
גלית